Enerji devi Kolin’in Soma’ya kazandırdığı 1.1 milyar dolarlıksantral yatırımında henüz bir yıl bile dolmadı. Ama proje büyük bir hızla ilerliyor. 2200 Kişinin iş imkanına kavuştuğu Kolinde gerek engelli gerekse sağlıklı işçi alımında Somalılara öncelik tanınıyor. ÇEVRECİ BİR SANTRAL KURULUYOR Kolin Termik Santrali Proje Koordinatörü Bahadır Oral, Maden İşletme Müdürü Bilal Kul ve Yatırımcı Firma Hidrogen […]
Enerji devi Kolin’in Soma’ya kazandırdığı 1.1 milyar dolarlıksantral yatırımında henüz bir yıl bile dolmadı. Ama proje büyük bir hızla ilerliyor. 2200 Kişinin iş imkanına kavuştuğu Kolinde gerek engelli gerekse sağlıklı işçi alımında Somalılara öncelik tanınıyor.
ÇEVRECİ BİR SANTRAL KURULUYOR
Kolin Termik Santrali Proje Koordinatörü Bahadır Oral, Maden İşletme Müdürü Bilal Kul ve Yatırımcı Firma Hidrogen Yöneticisi İdari ve Kurumsal İşler Koordinatörü Tayfun Seyhan dün santral şantiyesinde Soma’daki gazetecileri konuk ettiler. Başladığı günden bu yana projede yapılan çalışmalar ve hedefler hakkında bir brifing veren Koordinatör Müdür Bahadır Oral ‘Hedefimiz Sayın Enerji Bakanımızın da söylediği gibi enerjide ülke olarak %60’larda olan dışa bağımlılığımızı en aza indirebilmek için düşük kalorili linyit rezervlerimizi enerjiye dönüştürüp ekonomimize kazandırmaktır. Dünyada kömürden enerji üretimi %40 seviyelerindeyken bizde henüz %26’larda.’dedi. İstihdam konusunda Somalılara öncelik verdiklerini söyleyen Oral 2200 işçiden 746’sının Somalı olduğuna dikkat çekti.Deniş Köyü’nün yerinin değiştirilmesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli olarak çalıştıklarını ve kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Yeni Santralle ilgili en çok merak edilen konulardan biri olan hava kirliliği ve artan sıcak suyun değerlendirilmesi konusundaki soruları yanıtlayan Bahadır Oral: ‘Santralimiz çevreci bir anlayışla kuruluyor. Üretim aşamasında yeni yatırımlara gerek duymaksızın en başından AB’nin 2020 yılında açıklayacağı emisyon değerlerine uygun bir sistem kuruyoruz. O yüzden Soma’nın havasını kirletmeyeceğiz. Üretimden artan sıcak su ve her türlü enerjiyi yine kendi işletmemiz bünyesinde değerlendireceğiz.’dedi.
KOLİN Kurmakta olduğu santral: 83 Hektarlık arazide, 637 ton saat kömür, 982 ton saat saat su, 19.8 ton saat kireçtaşı kullanılacak. 2×255 megawt, yılda 3.5 milyar kilowat enerji üretecek. Santral için yılda 4.5 milyon ton kömür üretilecek. Şu anda yerüstü üretim yapılsada üretimin 7-10 yıl aşamasında yeraltı üretimine başlanacak.