Kırkağaç ovasında hasat mevsiminin başladığı şu günlerde, üreticileri bilgilendirici ve bilinçlendirici açıklamalar yapılıyor. Mısır üreticilerine yönelik bir açıklama yapan Başkan Süleyman Boğaz: ‘Amacımız, bütün ürünlerde olduğu gibi mısırda da yüksek rekolte ve kaliteyi yakalamak, bu sayede de çiftçimizin kazanmasıdır’dedi. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz Kırkağaç Ovası’nda bu yıl mısır ekmek isteyen üreticileri uyararak: ‘Mısır […]
Kırkağaç ovasında hasat mevsiminin başladığı şu günlerde, üreticileri bilgilendirici ve bilinçlendirici açıklamalar yapılıyor. Mısır üreticilerine yönelik bir açıklama yapan Başkan Süleyman Boğaz: ‘Amacımız, bütün ürünlerde olduğu gibi mısırda da yüksek rekolte ve kaliteyi yakalamak, bu sayede de çiftçimizin kazanmasıdır’dedi.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz Kırkağaç Ovası’nda bu yıl mısır ekmek isteyen üreticileri uyararak: ‘Mısır ekmek isteyen hemşehrilerimiz varsa bugünler ekim için en uygun zamandır’ dedi. Başkan Boğaz’ın açıklaması şöyle:
MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK HAZIRLIĞI
Ana Üründe Toprak Hazırlığı : En iyi tohum yatağı, ilk sürümü derin sürüm ile başlayan toprak işleme sistemidir. Derin sürüm işlemi, dipkazan, kulaklı pulluk, diskli pulluk ve çizel gibi toprak işleme aletleri ile yapılabilir.
İkinci Ürün Mısır Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı: İkinci ürün mısır yetiştiriciliğinde genellikle 3 değişik toprak işleme yöntemi kullanılır.
MISIR EKİMİ İÇİN BUGÜNLER TAM ZAMANI
Mısırın ana ürün olarak ekilmesi halinde Nisan ayı ortası ile Mayıs ayının ilk haftası arasındaki ekilişlerin en uygun olduğu, ll.ürün ekilişlerinde ise buğday hasadından hemen sonra ve en geç Temmuz ayı başına kadar ekim işleminin gerçekleştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
EKİM DERİNLİĞİ VE DEKARA ATILACAK TOHUM MİKTARI
Ekim derinliği ana ürün için 5-6 cm., II üründe 6-8 cm. olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı ise çeşitlerin bin dane ağırlığına göre değişmekle beraber 2-2,5 kg /da tohum yeterli bitki sıklığını sağlamaktadır.Ana ürün için 70*25 cm. , II ürün için ise 70*20 cm. sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde olmalı; yani erkenci ve kısa boylu çeşitler için 7000 bitki/da, geççi ve uzun boylu çeşitler içinde 6000 bitki /da olmalıdır.
GÜBRELEME
Ana üründe 21-24 kg /da saf azot ,9 kg/da saf fosfor, II üründe ise 18-21 kg /da saf azot, 9 kg /da saf fosfor uygulanması gerekir. Azotun yarısı ekimle beraber, kalan yarısı ise bitki 40-50 cm (8- 10 yapraklı dönemi yani 2. safha) iken, fosforun tamamı ise ekimle beraber toprağa verilmelidir. Örneğin 20-20-0 taban gübresi verilecekse 40-45 kg/da ekimle beraber, üst gübre olarak da üre verilecekse 28-35 kg/da uygulanabilir.
SULAMA
Mısır bitkisinin suya ihtiyacı olduğu en kritik dönemi tepe ve koçan püskülü çıkardığı dönemdir. Mısırın Su İhtiyacını Bazı Usullerle Belirlemek Mümkündür; 1-Mısır bitkisine bakarak: Sabah saatlerinde yapraklar kıvrılmış ise (soğan yaprağı gibi) sulamak gerekir. 2-Toprak tavının elle kontrolü yapılmak suretiyle: Kök derinliğinden alınan toprak elle sıkıldığında dağılıyorsa sulanmalı, dağılmıyor ve elde de iz bırakıyorsa suya ihtiyaç yok demektir. 3-Elektirikli rezistans ölçücüler yardımıyla 4-Tansiyometreyle