TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile tüm Türkiye’de gösterilerini sürdüren Avrasya Sirki, sadece 2 gün için Soma Belediyesi’nin katkılarıyla Nazım Yavuz Stadyumu yanındaki alana kuruluyor. Türkiye’nin ilk sirki olan Avrasya, “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatların yanı sıra, akrobasi ve yüksek hava gösterileri ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Türkiye’nin ilk […]
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile tüm Türkiye’de gösterilerini sürdüren Avrasya Sirki, sadece 2 gün için Soma Belediyesi’nin katkılarıyla Nazım Yavuz Stadyumu yanındaki alana kuruluyor. Türkiye’nin ilk sirki olan Avrasya, “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatların yanı sıra, akrobasi ve yüksek hava gösterileri ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
Türkiye’nin ilk sirki, 14 – 15 Ocak Cumartesi ve Pazar günüsaat 13.00’te, 14.30’da, 16.00’da, 17.30’dave 19.00’dahem çocuklar hem de büyükler için çok eğlenceli gösterilere ev sahipliği yapacak.
AVRASYA SIRKI TÜRKIYE’NIN ULUSAL “MİLLİ” SIRKIDIR
Türkiye’nin ilk sirkinin kurucusu ve sanat yönetmeni Servet Yalçın açıklamasında; “Avrasya Sirki Türkiye’nin ulusal “milli” sirkidir. Kuruluşumuzdan bu yana Edirne’den Hakkari’ye Türkiye’nin tüm illerine ve birçok ilçesine sirk sanatlarını ilk kez taşıyarak ve yılda “52 hafta – 52 şehirde” düzenlediğimiz turnelerle bunu geleneksel hale getirerek ülkemizde bu alanda 1937 yılından bu yana yaşanmakta olan “İthal Sirk” anlayışına son vermiş bulunmaktayız. 2000’li yıllara kadarki süreçte sirk dendiğinde akla “Medrano” “Milano”, “Olimpiya” gibi vahşi hayvan gösterileri ağırlıklı yabancı sirkler gelirken, şimdi tüm şehirlerde özellikle çocuklarımız ve aileler Avrasya Sirkinin yolunu gözlemektedirler. Çünkü “sirk” denince artık akıllara vahşi hayvanlar değil, birbirinden görkemli ve çok eğlendirici gösteriler gelmektedir. Bu sebeple Avrasya Sirkine ebeveynler çocuklarını gönül rahatlığıyla getirebilmekte, Belediyelerimiz bu kültürel mirasın aktarımı için gerek tanıtım konusunda gerekse kurulum konusunda elinden gelen tüm desteği sunarak, halkımızın bu etkinliğe daha kolay ulaşımını sağlamaktadırlar. Soma’ya en son bundan 8 yıl önce çadırımızı kurmuştuk. O günden bu güne çocuklarımız ilk defa gerçek bir sirk izlemenin heyecanını yaşayacak. Ayrıca bu yıl uyguladığımız promosyon gereği; yetişkin bileti alan her seyircimizin yanında bir çocuğunu biz ücretsiz olarak misafir edeceğiz. Böylelikle daha çok ailece izlenen sirk sanatlarımıza insanlarımızın erişimini daha da kolaylaştırmış olacağımızı ümit ediyoruz. Katkılarından dolayı Soma Belediye Başkanlığımıza ve her gösterimizde teveccühünü esirgemeyen sanatsever Soma halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
GELENEKSEL TÜRK İP CANBAZLIĞI SANATININ YAŞAYAN SON USTASI SOMA’DA…
Avrasya Sirki bünyesinde gösterilerini sürdüren geleneksel Türk ip canbazlığı sanatının yaşayan efsanevi ismi Dr. Özdemir Turan 51 yıllık sanat yaşamı süresince kendisine yön veren ustalarının gösterilerinden seçkiler sunarak onların hünerlerini ip üstünde canlı bir performans olarak seyircileri ile paylaşıyor. Avrasya Sirki öncelikli olarak ip canbazlığı gibi, özünde bize ait olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde dünyaya bu topraklardan yayılan “Somut Olmayan Kültürel Miras” kapsamındaki seyirlik sanatlarımızı yeniden canlandırmak ve bu önemli mirasın ülkemizde yeni kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla turneler düzenleyerek modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmeyi amaçlamakta.