Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, Kırkağaç kavunun günden güne geriye gittiğini söyledi. Kavun üretiminin yeniden canlanması için Ata Tohumu yerine hibrit tohuma geçilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Emin Özarı: ‘Kırkağaç kavunu her geçen yıl azalıyor. Adı bizim, namı bizim, markası bizim, kendisi bizim. Ama kaymağını başkaları yiyor. Acaba sebeplerden birisi bizim hâlâ ata tohumu ile […]
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, Kırkağaç kavunun günden güne geriye gittiğini söyledi. Kavun üretiminin yeniden canlanması için Ata Tohumu yerine hibrit tohuma geçilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Emin Özarı: ‘Kırkağaç kavunu her geçen yıl azalıyor. Adı bizim, namı bizim, markası bizim, kendisi bizim. Ama kaymağını başkaları yiyor. Acaba sebeplerden birisi bizim hâlâ ata tohumu ile üretim yapıyor olmamız olabilir mi ? Çünkü zaman geçiyor, çağ değişiyor, yeni üretim teknikleri çıkıyor, yeni tohumlar, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı tohum çeşitleri gelişiyor. Fakat Kırkağaç olarak bizler hâlâ, hastalık ve zararlılara karşı dayanıksız, dekar verimliliği ve ekonomik kazancı düşük, renk ve gösteriş bakımından tüketiciler tarafından tercih edilmeyen tohumlar ile kavun üretimine devam ettiğimiz için mi para kazanamıyoruz ve başka çeşitlere yöneliyoruz. Şahsi kanaatim odur ki, artık bizim de Kırkağaç olarak istemeyerek de olsa hastalık ve zararlıları karşı dayanıksız olan tohumlardan vazgeçip, ekonomik boy ve renklere sahip, hastalıklara karşı dayanıklı, raf ömrü daha uzun, dekar verimi ve kazancı daha yüksek, hibrit tohumlar ile kavun yetiştirmemizin zamanı geldi geçiyor bile. Bu söylem kulağa hoş gelmese de artık günümüzde sofralarımızda tükettiğimiz meyve ve sebzelerin neredeyse tamamı hibrit tohumlar ile üretiliyor. Bu belki de gelişen çağın ve artan gıda ihtiyacının bize bir dayatması diyebiliriz. Çünkü hızla gelişen dünya insan nüfusunun gıdaya olan ihtiyacı da aynı hızla artmaktadır. O yüzden İl Tarım Müdürlüğü ve biz Ziraat odaları başta olmak üzere, yerel yönetimlerimiz ve diğer ilgili kurumlarımız ile çiftçilerimizi yeni gelişen tohumlar konusunda destekleyerek bu geçiş ve dönüşüm sürecini hızlandırabiliriz. Hibrit tohum insan sağlığı açısından kesinlikle zararlı değildir.’dedi.