Kırkağaçlı üreticilerin bin bir emekle ürettikleri, kendine özgü tadı, kokusu, dokusu ve uzun süre bozulmadan kalabilmesi ile ünlü Kırkağaç Kavununda hasat dönemi başladı. Hasat çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Kırkağaç’a gelen Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Kırkağaç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Doğan, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, konu uzmanı teknik […]
Kırkağaçlı üreticilerin bin bir emekle ürettikleri, kendine özgü tadı, kokusu, dokusu ve uzun süre bozulmadan kalabilmesi ile ünlü Kırkağaç Kavununda hasat dönemi başladı. Hasat çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Kırkağaç’a gelen Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Kırkağaç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Doğan, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, konu uzmanı teknik personeller ve üreticilerle birlikte kavun hasadı gerçekleştirdi. Türkiye’de adıyla kendinden söz ettiren Kırkağaç Kavununun, Kırkağaç-589 ve Kırkağaç-637 adları ile 2008 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığına vurgu yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Kırkağaç İlçemiz kavun üretiminde bölgemizin en önemli merkezlerden birisidir. Kırkağaç Kavunu yerli bir çeşittir, hibrit değildir. 2020 yılı verilerine göre Ülkemizde 690.904 dekar alanda kavun yetiştirilmektedir. Manisa, 36.874 dekar alan ile kavun yetiştiriciliğinde payını almaktadır. İlimizde kavun üreticisi sayısı 3.300 kişi olup Kırkağaç İlçesi üretici sayısı 1.800 kişidir. İlçemizde 2020 yılında kavun yetiştiriciliği yapılan 10.000 dekar alandan elde edilen ürün 30.000 ton’dur. Kırkağaç İlçemizde kavun verim ortalaması 3 ton/dekar olup Manisa İl ortalaması 2,6 tondur. Kırkağaç Kavununun Nisan ayı sonu itibariyle ekimi yapılırken, Ağustos ayının sonlarına doğru hasadına başlanır. Hasat olgunluğuna ulaşan kavunlar sabah erken saatlerde hasat edilir ve depolanacakları alanlara yorganlara sarılarak götürülür. Kavunun hasatı, taşınması ve depolanması aşamalarının herhangi birinde alacağı küçük darbeler onun depolama süresini olumsuz etkiler. Kırkağaç İlçemizde yetişen kavunların yaklaşık %30 u kışlık askıya alınmakta, %70 i de taze tüketime gitmektedir. Kavunun askıda kalma süresi Ocak ayına kadar devam etmektedir. Kışlık olarak Ülkemizde kavun depolayıp askıya alan tek İlçe Kırkağaç’tır. Bol ve bereketli bir sezon geçirmemizi diliyor, hasat çalışmalarımızın İlçemiz, İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu