Döviz Kurları

BIST
8236
USD/EUR
1,0722
Amerikan Doları
7,57076
Euro
30,0697
İngiliz Sterlini
35,23
Japon Yeni
18,9242
Rus Rublesi
6,6689
SA Riyali
6,0524
Altın
2,51855
Son Güncelleme: 05.09.2023 19:27

Kırkağaçlı mısır üreticilerine Ziraat Odası’ndan aydınlatıcı bilgiler

Kırkağaçlı mısır üreticilerine Ziraat  Odası’ndan aydınlatıcı bilgiler

Kırkağaç ovasında hasat mevsiminin başladığı şu günlerde, üreticileri bilgilendirici ve bilinçlendirici açıklamalar yapılıyor. Mısır üreticilerine yönelik bir açıklama yapan Başkan Süleyman Boğaz: ‘Amacımız, bütün ürünlerde olduğu gibi mısırda da yüksek rekolte ve kaliteyi yakalamak, bu sayede de çiftçimizin kazanmasıdır’dedi. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz Kırkağaç Ovası’nda bu yıl mısır ekmek isteyen üreticileri uyararak: ‘Mısır […]

04 Mayıs 2017 Perşembe - 664 kez okunmuş
Facebook 0 Twitter 0

Kırkağaç ovasında hasat mevsiminin başladığı şu günlerde, üreticileri bilgilendirici ve bilinçlendirici açıklamalar yapılıyor. Mısır üreticilerine yönelik bir açıklama yapan Başkan Süleyman Boğaz: ‘Amacımız, bütün ürünlerde olduğu gibi mısırda da yüksek rekolte ve kaliteyi yakalamak, bu sayede de çiftçimizin kazanmasıdır’dedi.

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz Kırkağaç Ovası’nda bu yıl mısır ekmek isteyen üreticileri uyararak: ‘Mısır ekmek isteyen hemşehrilerimiz varsa bugünler ekim için en uygun zamandır’ dedi. Başkan Boğaz’ın açıklaması şöyle:

MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK HAZIRLIĞI

Ana Üründe Toprak Hazırlığı : En iyi tohum yatağı, ilk sürümü derin sürüm ile başlayan toprak işleme sistemidir. Derin sürüm işlemi, dipkazan, kulaklı pulluk, diskli pulluk ve çizel gibi toprak işleme aletleri ile yapılabilir.

İkinci Ürün Mısır Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı: İkinci ürün mısır yetiştiriciliğinde genellikle 3 değişik toprak işleme yöntemi kullanılır.

 

  1. Klasik Toprak İşleme: Toprak pullukla derin sürüldükten sonra tohum yatağının hazırlanmasıdır. Fakat II. Ürün mısır yetiştiriciliği için maliyeti yüksekliğinden dolayı tercih edilmez.

 

  1. Azaltılmış Toprak İşleme: Toprak işlemesinde pulluğun devreden çıkarılarak, goble, diskaro, rotatiller, rotavatörv.s. aletlerle tohum yatağının hazırlanmasıdır.

 

  1. Sıfır Toprak işleme: A.B.D.’de oldukça yaygınlaşan bu yöntem yurdumuzda henüz yaygın değildir.

 

  1. ürün mısır yetiştiriciliğinde en uygun toprak işleme şekli azaltılmış toprak işleme şeklidir. Toprak işleme derinliği de 15 cm den az olmamalıdır. II. Ürün mısır yetiştiriciliğinde zamanın önemine binaen toprak hazırlığında ekim+ sulamanın, sulama + ekime göre 12-15 günlük erkencilik sağladığından dolayı bu ekim şekli önerilebilir. Bu sayede de II. Ürün için daha geççi çeşitlerin yüksek verim kabiliyetinden faydalanılmış olur.

 

 

 

 

MISIR EKİMİ İÇİN BUGÜNLER TAM  ZAMANI

Mısırın ana ürün olarak ekilmesi halinde Nisan ayı ortası ile Mayıs ayının ilk haftası arasındaki ekilişlerin en uygun olduğu, ll.ürün ekilişlerinde ise buğday hasadından hemen sonra ve en geç Temmuz ayı başına kadar ekim işleminin gerçekleştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.

EKİM DERİNLİĞİ VE DEKARA ATILACAK TOHUM MİKTARI

Ekim derinliği ana ürün için 5-6 cm., II üründe 6-8 cm. olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı ise çeşitlerin bin dane ağırlığına göre değişmekle beraber 2-2,5 kg /da tohum yeterli bitki sıklığını sağlamaktadır.Ana ürün için 70*25 cm. , II ürün için ise 70*20 cm. sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde olmalı; yani erkenci ve kısa boylu çeşitler için 7000 bitki/da, geççi ve uzun boylu çeşitler içinde 6000 bitki /da olmalıdır.

GÜBRELEME

Ana üründe 21-24 kg /da saf azot ,9 kg/da saf fosfor, II üründe ise 18-21 kg /da saf azot, 9 kg /da saf fosfor uygulanması gerekir. Azotun yarısı ekimle beraber, kalan yarısı ise bitki 40-50 cm (8- 10 yapraklı dönemi yani 2. safha) iken, fosforun tamamı ise ekimle beraber toprağa verilmelidir. Örneğin 20-20-0 taban gübresi verilecekse 40-45 kg/da ekimle beraber, üst gübre olarak da üre verilecekse 28-35 kg/da uygulanabilir.

SULAMA

Mısır bitkisinin suya ihtiyacı olduğu en kritik dönemi tepe ve koçan püskülü çıkardığı dönemdir. Mısırın Su İhtiyacını Bazı Usullerle Belirlemek Mümkündür; 1-Mısır bitkisine bakarak: Sabah saatlerinde yapraklar kıvrılmış ise (soğan yaprağı gibi) sulamak gerekir. 2-Toprak tavının elle kontrolü yapılmak suretiyle: Kök derinliğinden alınan toprak elle sıkıldığında dağılıyorsa sulanmalı, dağılmıyor ve elde de iz bırakıyorsa suya ihtiyaç yok demektir. 3-Elektirikli rezistans ölçücüler yardımıyla 4-Tansiyometreyle

img_9197 maxresdefault misir suleyman-bogaz

Yorumlar kapatıldı.

kirkagac.web.tr - 2015 -Bu sitedeki haberlerin izinli veya izinsiz kopyalanması yasaktır.
iPortal Kodlayan: Özer Gül